Allt om barfotaskor

Hur ska man gå i barfotaskor?

En kvinna visar hur man går i ett par barfotaskor från varumärket Be Lenka.

Det är en stor förändring för din fots senor och muskler att byta från smala skor eller klackskor. Därför är det bra att tänka på dessa tips för hur du går i barfotaskor. Gå korta sträckor i början och undvik att sätta ner hälen för hårt. När du går i barfotaskor kan det till en början kännas ovant. 

Kan man ha strumpor i barfotaskor?

Ett par fötter i ett par barfotaskor och barfotastrumpor från Be Lenka som står på ett parkettgolv.

Ska man undvika strumpor i barfotaskor? Nej, inte alls, du behöver inte gå barfota i barfotaskor. Det går alldeles utmärkt att använda strumpor i barfotaskor! Detta är faktiskt en ganska vanlig fråga som vi får, om huruvida man ska använda strumpor i barfotaskor. Vi förstår att den tanken uppstår, det låter ju lite som det på namnet, men faktum är att det inte har något med skorna att göra egentligen. Att använda strumpor i barfotaskor Om du använder strumpor eller icke i dina barfotaskor påverkar inte din upplevelse av skorna, det är endast en personlig preferens för dig. Däremot kan ett par allt...

Bred tåbox på skor är bra för fötterna

En kvinnas fötter på en gräsmatta. En av fötterna är barfota medan den andra foten är i en barfotasko från märket Be Lenka.

Behöver du skor för breda fötter? Då är barfotaskor med bred tåbox perfekt! Det kan ge dig mer komfort, bättre fothälsa och skor som håller längre.

Med bred tåbox på dina skor får dina fötter naturlig frihet att röra sig. Våra fötter mår som bäst när de är barfota, därför är skor som efterliknar våra fötter ofta designade med bred tåbox.

Vad är zero drop skor?

En person står barfota bakom sina skor.

En sko med zero drop är när det inte är någon skillnad i höjd mellan skons häl och främre del av foten. Så med andra ord är en sko som har zero drop platt. Det är själva motsatsen till att ha en klack av något slag på sin sko.

Hur mycket större bör nya barnskor vara?

En mamma håller i ett par små barnskor.
När du ska köpa nya barnskor uppstår alltid frågan om hur pass mycket större de ska vara? Även om olika varumärken kan skilja sig mellan åt, finns en regel är som är en bra utgångspunkt: ett barns fotlängd är den ungefärliga storleken. 

Vad ska man tänka på när man köper skor till barn?

En pojke sitter på en bänk i en skola och man ser hans barnskor nära i bild.
Det finns mycket information om barnskor och vad du behöver tänka på inför ett nytt köp. Här har vi samlat fyra vanliga frågor och tankar som är bra att börja med att fundera på!

Köpa barnskor för hösten

Köpa barnskor för hösten
Hösten kan bjuda på både kalla och ljumma temperaturer. Det blir lätt att barnen använder fodrade gummistövlar hela tiden, men höstskor behöver funka för både lätt väder, lek i tuffa miljöer och kyla. Här tipsar vi om det bästa i Promenix utbud och vad du behöver veta när du köper barnskor för hösten!

Vad är lära gå skor?

Ett litet barn går på en stig i naturen bredvid en sjö i ett par gula läragåskor.
När ditt barn börjar ge sig ut på äventyr gäller det att ha en bra lära-gå-sko för bra stöd runt vristen på barnet. Detta underlättar för barnet om barnskorna har en stadig bakkappa och en riktig snörning, samt bör vara smidiga, ha tunn sula och gärna vara av kängmodell. Läs mer om denna viktiga period i barnets liv här!

Vad är giftfria och ekologiska barnskor?

En hand visar upp insidan av en barnsko från det svenska varumärket Kavat, som visar en lapp där det står att Kavats barnskor är giftfria och kromfria under läderproduktionen.
Att köpa barnskor av hög kvalitet innebär att du köper skor som är tillverkade i åtanke på barnets hälsa. Ett av våra populärare skomärken är svenska Kavar och de är en pionjär när det kommer till att tillverka miljövänliga barnskor. Läs mer om hur deras tillverkning av barnskor i läder skiljer sig här!

Kardborreband, skosnören eller dragkedja på barnskor?

Ett barn knyter sina barnskor med ett skosnören men har problem att få det bra.
Bra barnskor är en självklart, men det är också viktigt att skorna är enkla att få på och att de sitter kvar! När du köper ett par barnskor är det viktigt att veta vad syftet med skon är. Och då uppstår frågan, vad är bäst? Kardborreband, skosnöre eller blixtlås?

Så tvättar du gummistöveln Kavat Gimo

En pappa som är förälder, håller sitt barn i famnen och barnet har på sig gula gummistövlar av barnskomärket Kavat.

Att använda gummistövlarna för barn så fort minsta droppe faller från skyn kan tyckas vara självklart. Fast gummistövlar bör egentligen inte användas dagligen, utan mer som ett komplement när det just är regnigt och slaskigt. Läs mer om hur du tar hand om gummistövlar och hur Kavat Gimo kan tvättas.

 

Därför är barfota bäst för barn

Ett par barnfötter går barnfota på en mysig matta utan strumpor.
Varför är det bäst för barn att gå barfota? Det finns många anledningar, men den främsta är att det helt enkelt främjar en naturlig utveckling för inte bara ditt barns fötter, men också hela kropp och rörelse. Men utomhus behövs skor, därför är barfotaskor ett bra alternativ när barnet går utomhus eller på hårda ytor.