En kvinna visar hur man går i ett par barfotaskor från varumärket Be Lenka.

När du går i barfotaskor kan det till en början kännas ovant. Om du har tidigare använt smala skor eller klackskor är det en stor förändring för din fots senor och muskler.

Dessa tips är riktlinjer från oss som säljer barfotaskor. Om du har smärta eller problem med dina fötter, rekommenderar vi att du kontaktar en ortoped för rådgivning.

Här är sju bra tips för hur du går i barfotaskor.

Så här går du i barfotaskor

  1. Gå korta sträckor i början med dina barfotaskor och tänk på hur du sätter ner foten när du går en promenad.

  2. Undvik att sätta ner hälen för hårt i marken. Barfotaskor har inte samma dämpning som kan absorbera nedslaget för hälen.

  3. När du promenerar i barfotaskor är ditt naturliga steg något kortare och ska röra sig i en mjukare pendelrörelse där trampdynan arbetar mer. Denna gångstil hjälper dig att motverka ett hårt hälnedslag i marken.

  4. Att byta till barfotaskor med zero drop från skor med klack, kan innebära en stor belastning på hälsenan. Börja med att gå på mjukare underlag. Det kan ta tid för fötterna att anpassa sig.

  5. Det kan kännas ovant i början att gå med barfotaskor och även göra lite ont i foten efter att du har använt dem. Detta är inte ovanligt, utan ofta normalt då dina fotmuskler är mer aktiva i barfotaskor.

  6. Får du mycket ont eller svullnad runt din fot bör du vila från barfotaskor tills att dina fötter har läkt. Då kan det vara bra att börja med en extra dämpande sula eller hälinlägg i dina barfotaskor.

  7. Att använda barfotaskor är som att gå till gymmet för dina fötter. Om du slutar att använda dem eller går med dem för sällan, så kommer dina fötter inte att bli starkare.

Om du vill börja använda skor med zero drop och bred tåbox så har Promenix ett stort utbud av barfotaskor för dam och herr.

Några av våra mer populära modeller är Champ och Winter från varumärket Be Lenka