Ett litet barn går på en stig i naturen bredvid en sjö i ett par gula läragåskor.

När ditt barn börjar försöka gå och ge sig ut på äventyr gäller det att ha en barnsko med bra stöd runt vristen på barnet. Detta underlättar för barnet om barnskorna har en stadig bakkappa och en riktig snörning. Skon sitter då bättre runt foten och ger mer stöd.

Barnskor som dessa kan kallas första-gå-skor eller lära-gå-skor. De bör vara smidiga, ha tunn sula och gärna vara av kängmodell.

En söt unge går i ett par barnskor längs en grusstig som är av typen lära-gå-skor.

Vikten av att använda sula i barnskor

Ofta kan nya barnskor med rätt tilltagen växtmån och skostorlek kännas lite för stora och glappa. Samma sak kan hända om barnet har smala fötter. Problemet kan oftast avhjälpas med att man fyller ut skorna med bra sulor i början. Sedan när barnets fötter växer tar man bort sulan och skostorleken varar då hela säsongen!

För smala barnskor

Om det inte hjälper med sulor är skorna förmodligen för breda för barnets fötter. Ifall detta är fallet bör man välja en smalare skomodell. Olika tillverkare har sina specifika karaktärsdrag när det kommer till skodesign. Men köp aldrig en ny sko som är mindre än 1 cm längre än foten, bara för att den skall passa bra på bredden.

Ett barn sitter på mörka stenar och leker med ett par läragåskor på fötterna.

Behöver du råd, tveka inte på att kontakta Promenix Barnskobutik via epost eller sociala medier som Facebook eller Instagram. Är du det minsta tveksam, så rekommenderar vi dig att besöka vår butik. Där får du professionell hjälp att prova ut precis rätt barnsko till ditt barn som till exempel Kavat Backe, barfotatofflor från Liliputi, Froddo Cerise eller kanske Emel Celine och Bobux Swing?

Därför är strumporna viktiga för små barn

Barns fötter svettas mycket vid intensiv lek och när de lär sig att gå. Under en vanlig dag svettas barns fötter upp till 4 cl per fot! För att fullt ut kunna dra nytta av den fukttransporterande funktionen hos skor med t ex GORE-TEX© membran, är det viktigt att använda rätt sorts strumpor.

Ett glatt barn går på en brygga med stapplande steg och balanserar sin framfar i ett par läragåskor.

Är det kallt ute så rekommenderar vi ullstrumpor av bra kvalitet. De värmer och transporterar bort fukt. Till skillnad från bomullsstrumpor, värmer ullstrumpor även när de är fuktiga. Detta gör det viktigt att ha ullstrumpor, även om skon i sig är mycket varm.