En visualisering av skillnaden mellan en traditionell sko och en barfotasko.

Hallux valgus är kanske en av de vanligaste anledningarna varför många söker sig till barfotaskor. 

En hallux valgus är även känd som en "bunion". Det är som en knöl på foten, vilket är en snedställning där leden vid basen på stortån, eller ibland lilltån, flyttas bort från foten. Det här får benet att sticka ut åt sidan och skapar den karaktäristiska formen av en "bunion".

Kan barfotaskor hjälpa mot hallux valgus?

Barfotaskor med bred tåbox kan vara bra vid hallux valgus. Skor med bred tåbox är speciellt designade för att ge foten mer utrymme och rörelsefrihet, vilket kan hjälpa till att lindra symtomen på hallux valgus.

Men även om vi antar att barfotaskor kan hjälpa är den fullständiga lösningen på hallux valgus inte alltid så enkel. När stortåledens position förskjuts för att bilda en hallux valgus genomgår även de omgivande musklerna, senorna och ligamenten förändringar. Att hantera dessa förändringar med att bara byta till fotformade skor går inte att säkerställa som en definitiv lösning.

 

Förebygg skador och bunions med fotformade skor

Se inte barfotaskor endast som lösning på dina fot- och ryggproblem. Det är framför allt ett förebyggande medel som ger starka fötter och en stark kropp. Därför rekommenderar vi starkt barfotaskor till barn så snart som de lär sig att gå.

Då barfotaskor ofta har en bredare tåbox än traditionella skor trycks inte tårna ihop. De har också en tunn sula som möjliggör en flexibel design. Detta skapar bra förutsättningar för att bunions inte ska uppstå, men också förhindra att hallux valgus förvärras.

Om du har opererat dina fötter för hallux valgus är det viktigt att du inte går tillbaka till att använda spetsiga skor eller skor med klack. Det är dessa traditionella skor som ofta är roten till vad som har orsakat problemen. Men se kirurgi av bunions som en sista utväg. Vid en ej alltför långtgående hallux valgus finns det många exempel på barfotaskoentusiaster som har åtgärdat sina problem inom några år.

Vad är hallux valgus?

Hallux valgus är namnet på ett fothälsoproblem när stortåns led flyttas bort från foten, vilket får stortån att peka inåt mot de andra tårna. Detta riskerar att resultera i kraftigt obehag i foten och problem med att använda vanliga skor.

Orsakerna till hallux valgus varierar och kan bero på ärftlighet och anatomi. Men när skor är formade alltför smala framtill pressas tårna ihop. Detta leder till att tårna inte kan sträcka ut sig naturligt, samtidigt som att trampdynan ofta får mer tryck då många skor har klack. Detta kan leda till hallux valgus. Exempel breda barfotaskor som inte trycker ihop tårna hittar du här.

By BruceBlaus. Blausen.com staff (2014). "Medical gallery of Blausen Medical 2014". WikiJournal of Medicine 1 (2). DOI:10.15347/wjm/2014.010. ISSN 2002-4436. - Own work, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=83856383