En hand visar upp insidan av en barnsko från det svenska varumärket Kavat, som visar en lapp där det står att Kavats barnskor är giftfria och kromfria under läderproduktionen.

När du handlar hos oss på Promenix, kan du känna dig trygg i att de barnskor vi erbjuder är av hög kvalitet och är bra miljövänliga barnskor.

Att köpa barnskor av hög kvalitet innebär att du köper skor som är tillverkade i åtanke på barnets hälsa. I takt med att allt fler konsumenter blir mer medvetna om tillverkningsprocessen, försöker också tillverkarna av barnskor förbättra sina processer.

En kvinna sitter och tillverkar en barnsko av varumärket Kavat.

Kavat – först i världen med ekologiska barnskor

Ett av våra populärare skomärken är Kavat. Kavat är ett svenskt skovarumärke som är en pionjär när det kommer till att tillverka miljövänliga barnskor.

Verktyg som används vid tillverkning och reparation av barnskor gjorda i läder av bra kvalitet.

2008 var Kavat det första skomärket i världen att erbjuda ekologiska barnskor som mötte de strikta kraven för EU Ecolabel. EU Ecolabel betyder att Kavats skor reducerar miljöpåverkan genom hela livscykeln. Från råmaterial och under hela produktionskedjan, när produkten används och när den blir till avfall. Och detta sker inte på bekostnad av kvalitén eller funktionen.

Krom och allergier vid garvning

Tärnsjö Garveri som gör läder till Kavat använder sig av en av de äldsta formerna att behandla sitt läder. Detta kallas garvning och det går att hitta användning av denna metod till gamla bibliska skrifter 200 år f.Kr.

Garvning är den kemikaliska process som gör lädret mjukt och hållbart. Standardproduktionen av garvning använder tungmetallen krom i stora mängder som kan orsaka allergier. Allergier har tyvärr ökat de senaste åren och föräldrar försöker göra sitt bästa för att se till att deras barn hålls borta från onödiga miljögifter.

Flera modeller av Kavats populära barnskor som är gjorda i ekologiskt läder ligger på ett trägolv.

Vegetabilisk garvning för Kavats barnskor

Kavats läder använder sig av vegetabilisk garvning som är väldigt skonsamt för miljön och barnskor. När de använder sig av vegetabilisk garvning används träextrakt. Detta eliminerar alla onödiga gifter. Även Kavats andra skor som inte är märkta EU Ecolabel använder läder som har behandlas på detta sätt.