Ett par barnfötter går barnfota på en mysig matta utan strumpor.

Fotvårdsspecialister runtom i världen är överens om att det bästa för foten är att gå barfota. Detta gäller inte bara för fotens utveckling, utan för barnets hälsa i allmänhet. Faktum är att i länder där det är vanligt att gå barfota, har människor mer sällan problem med lederna i knä, höft och rygg.

När ska barn gå barfota?

Barn börjar vanligtvis gå när de är mellan 12 och 17 månader gamla. Till detta behöver de starka muskler i hela kroppen. Träningen består i att hela tiden röra på sig, krypa, ramla och ta sig upp igen.

Ett par söta barnfötter på en vit filt som har blivit pussade med rött läppstift.

Det är bäst om barnet får uppleva detta äventyr i sin egen takt och helst göra det barfota eller i sockor med halkskydd. Så snart detta kan ske på ett säkert sätt, låt barnet gå utan skor. Foten utvecklas bäst om barnet har skor på sig så lite som möjligt. När foten är i direktkontakt med underlaget kan hela kroppen utvecklas och bli starkare.

Barfotaskor för barn

Att gå barfota är troligtvis det bästa ett barn kan göra, men det är inte alltid det mest praktiska. Därför är barfotaskor ett bra alternativ när barnet går utomhus eller på hårda ytor. Skon bör vara så nära barfota det går och samtidigt skydda fotens undersida från skarpa föremål eller hårt väder. Detta är fyra funktioner för bra barfotaskor till ditt barn som gör att de obehindrat kan leka, springa och utforska världen.

Barn tar på sig barfotaskor från ett paket med barnskor från varumärket Liliputi.

1. Halkfria platta sulor

På ytterskor bör sulans material vara skyddat mot halka. De bästa innersulorna är skyddande samtidigt som de efterliknar att barnet går barfota. Detta innebär att skon inte har någon klack, höjt valv eller andra “gjutande” funktioner. Sulor kommer i olika former. Räfflade och lätta gummisulor ger extra fäste, medan sulor i läder eller mocka med vaddering av gummi på rätt ställen kan ge extra hållbarhet.

2. Flexibel konstruktion

Flexibla sulor tillåter foten och ankeln att utvecklas naturligt. Sulor av denna typ gör att foten känner av alla förändringar i marken och låter foten anpassa sig efter omgivningen. De är rekommenderade av fotvårdsspecialister eftersom skor med flexibla sulor erbjuder skydd, utan att vara för restriktiva i fotens rörlighet. Ett tips är att när du väljer en sko, se till att det åtminstone går att böja skons tå för att hjälpa de ben i foten som ännu inte är fullt utvecklade att röra sig ordentligt.

3. Naturliga material

En fot har 250 tusen svettkörtlar. Tillsammans kan de producera upp till 125 ml vätska om dagen! Materialet på skons insida bör därför vara tillverkat av naturligt material så som läder, med en yttre del av äkta läder eller kanvas, istället för plast eller fuskläder. Skor som andas främjar en god hygien och förhindrar åkommor som till exempel fotsvamp.

4. Lätt skovikt

Barnskor ska inte vara tunga eller hindra barnets rörelser på något vis. De allra minsta barnen har svårt nog att sätta en fot framför den andra. Tunga skor kan leda till minskad smidighet och trötta ben som resulterar i att barnet inte lika gärna går själv. Det kan även påverka ryggraden på grund av att barnet då får en onaturlig hållning, för att kompensera för tyngden på de skor barnet bär.

TAGGAR: